"epaintputera.blogspot.com"

My Clock

My Followers

Aku, My Luvvy dan Sains Pertanian...

Posted on - 7 comments -

Salam korang...seronok nya cuti...3 hari nih...Sabtu, Ahad tambah Isnin Hari Wilayah..suka suka suka...
hmm akhirnya hari cuti yg panjang tiba jua...so apa lagi...mari berkebun...

Untuk berkebun (ke??) bertaman la...ea utk bertaman kita memerlukan banyakkkkkkkkk perkara....
1. Pokok
2. Tanah
3. Baja
4. Duit yg cukup atau lagi banyak pun xpe...xde org marah...
5. Kenderaan utk pegi beli pokok
6. Pakar Lanskap...hehehe (import dari Muar lagik)

Pagi Sabtu...lpas brk1st kat port 'M' mcm biasa trus g Sungai Buloh...destinasi - Tapak Semaian Hospital Sungai Buloh...
Dari KL bleh ikut Plus Highway dari Tol Jln Duta pastu exit kat Hospital Sungai Buloh...pas byr tol jumpa tepik lite belok kiri...teruuuuusssssssssssss nnt belah kiri nmpak bnyakkkkkkkkkkkkk nurseri...ha kat situ la...

sbb skrg ni kan sale utk CNY so byk la display pokok limau kecik2...
tp xkan nak beli pokok limau?? motif??

tgok tu...leh rambang mata ni kalo yg datang tu peminat pokok dan bunga...mat bunga pun ada...

ni kalo dpt borong smua ni leh la DBKL sewa kat aku je...

Tugasan pagi ni nak beli barang2 additional utk taman umah aku la...xkan nak beli pinggan mangkuk plak hehehe...
Nasib la My Luvvy ni terror bab2 tanam pokok ni...hehehe...
sejam pilih2 pokok udahnya beli satu je???
cit...ku ingatkan mau borong satu kedai....
tp ok la gak sbb yg banyak tu kena beli tanah dgn step stone...

Lepas bli apa lagi trus la lik umah...
Sempat snap masa the making petang tu...kelihatan jiran sebelah yang memandang dengan penuh iri hati....kah3x
yg ni design 2 tahun lepas...tggu pic tahun ni punya nnt eak...

Tggu ptang sikit kasi redup bru mula re-arrange taman...dah 2 tahun design sama je...tahun ni nak tukar plak...xkan nak tggu raya je bru nak tukar langsir? tul x? x raya pun leh tukar pe...g pun sendiri yg nak tgok...huhu....

Pic taman yang dah siap blum amik sbb pokok blum btul2 bersedia utk sesi fotografi...ala2 malu lagi...

TQ kat My Luvvy sbb tolong wat taman...hehehe....

There has been 7 Responses to 'Aku, My Luvvy dan Sains Pertanian...' so far

  1. wa-budak-baik says:

    Landskap taman bukan kepakaran wa ...

  2. wa-budak-baik says:

    tapi nak berkebun lu takleh amalkan prinsip
    " 3T " ni...
    ni wa nak bagi petua sket..

    3 T = tanam - tinggal-tuai...

    pokok yg lu tanam tu jgn mula2 jer jage sok..dah sibuk sket tinggal jer gitu..kesian dia..dia macam orang gak...

    kesimpulanya...sayangi lah taman lu tu..siram,baja dan jage sepanjang mase....

  3. epaintputera says:

    wah3x...petua 3 T nih..insyallah akan diamalkan hehehe

  4. ::hairy:: says:

    hahaha...
    pastu siram pokok malam2...
    pastu terlupe nk siram....
    pastu...............................

  5. wa-budak-baik says:

    kesimpulanyer..

    jgn tau nak melaram jer..mentenen kene gak...

  6. epaintputera says:

    oo dah kna perli dah ni dgn anak sedara ku...huwaaa...kantoi kan paksu dia siram bunga malam2...paksu dia kan bz...mana sempat nak siram bunga siang2 hari kui3x...
    pasni akan ku siram every da morning....

  7. wa-budak-baik says:

    ape kata lu try petua ni :

    bangun pagi siram pokok,
    gosok gigi, terus mandi...
    lalalalla...lalala....

    setel...
    selamat mencuba...

Leave a Reply

Komen la apa lagi...